Självbildarna får ofta frågan: – Kommer jag att märka skillnad när min personal gått er utbildning. Hur pass bra kommer de att vara på svenska? Kommer uttalsträningen och uttalsutbildningen att göra att de pratar så pass bra svenska så att de sedan problemfritt kan klara att växa i sitt arbete? 

Vårt svar är naturligtvis JA! Men inte så bra som vi hade önskat och detta är beroende på att vi, ofta, saknar resurserna för att ta konceptet hela vägen.

 

Utveckling av uttalsutbildning och språklabb innan vi ens startat

Vi har nu tagit beslut att utveckla en av visionerna redan innan den första kursen (21 mars) gått av stapeln. Vi kommer att börja hålla öppna språklabb och studiemiljöer för våra kursdeltagare. Detta gör vi för folkhälsan.

 

Folkhälsa är språk och uttalsutbildning

Våra största konkurrenter är inte utbildningsföretagen, det är gymmen och att utmana folkhälsan. Visst är det så att man som boende i Sverige ska bejaka sin hälsa och sitt välbefinnande. Detta kan man göra genom att springa, träna på gym, sporta och så vidare. Vi förringar inte folkhälsan och att folk ska träna för att må bra men om jag tillhör en grupp som är invandrare, flyktingar eller nysvenskar så borde jag åtminstone kunna välja och prioritera själv. Vill jag lägga en timme, två gånger i veckan för att gå på gym och förbättra min fysiska form eller vill jag välja ett öppet språklabb, ett gym för att förbättra min integration genom språk och uttalsträning så borde jag kunna välja detta.

 

Med utbildare och inspelning

Vi har på Självbildarnas språklabb tillgång till legitimerade utbildare som innehar minst logonomutbildning, men vanligtvis logoped och voicecoachutbildning. Eleven/studenten spelar in övningar i sin helhet och får via Självbildarnas system tillgång till allt sitt övningsmaterial, oavsett terminal, geografisk oberoende. Detta ger studenten möjlighet att arbeta hemma och på lediga stunder med de övningar som tagits fram, spelats in, tillsammans med utbildaren.

 

Vad blir resultatet?

Det var där vi började, -Vad blir resultatet och vad kan jag förvänta mig i resultat? OM vi återkopplar till gymliknelsen så kan man säga så här. Kommer jag att vara i fysisk toppform efter att ha tränat på gym i 2 veckor? Nej… Men om jag har haft en personlig tränare de 2 första veckorna så är mina förutsättningar bättre för att kunna komma i form inom en överskådlig framtid. Jag måste oavsett fortsätta att träna själv om jag vill nå och framförallt hålla min form. Den stora skillnaden på vårt ”språkgym” är att när du väl är i form så tappar du inte formen igen…