Häromdagen satt vi på Självbildarna och analyserade våra målgrupper. Visste ni att de flesta Googlesökningar som handlar om att Lära sig svenska faktiskt söks på begreppet ”Lära Svenska”. Vi hamnade omgående i en diskussion om huruvida man kan använda sig av uttrycket -Lära Svenska. Vi är fortfarande inte överens.

Vi får ofta frågan om Varför Självbildarna finns. Det står naturligtvis på vår hemsida men kanske är det inte sammanfattat på ett tillräckligt enkelt sätt för att få den totala bilden av vårt existensberättigande. Vi finns för att invandrare, flyktingar och nysvenskar ska få en snabbare väg in i samhället, främst genom att lära sig Svenska (Eller Lära Svenska, om vi ska tro Google). Vi gör detta främst genom uttalsträning och hjälp med att via vårt nätverk hitta nya möjligheter för våra studenter in i arbetsliv med mera. Vi säger inte att alla våra studenter ska studera och uppnå det som lite slarvigt kallar flytande svenska.

Flytande svenska, hur definierar vi det i mångfaldssamhälle?

Enligt oss är flytande svenska när en människa talar och uttrycker sig så pass bra grammatiskt, uttalsmässigt och har ett ordförråd som inte blir en belastning, vare sig för den som talar eller den som lyssnar. En gränsfri och problemfri interaktion helt enkelt. Det finns undersökningar som påtalar att uttal är viktigare i svenska än att man har en bra grammatik, som lyssnare blir du tröttare och mer okoncentrerad av ett dåligt uttal. Det stämmer antagligen. Om jag med liten eller ingen brytning, på svenska, säger till någon att – Jag vill lära svenska. Så är det nog mer accepterat än att med mycket brytning och annan än svensk språkmelodi, säga: Jag vill lära mig svenska.

Svenska för nybörjare

Att lära sig svenska idag är oftast bestående i att genomföra en utbildning i Svenska för invandrare. Det är naturligtvis en förutsättning att du kan hantera bröd och smörsvenska men det tar dig inte nödvändigtvis närmre arbetslivet, socialt samspel med andra svenskar. Vi måste som land, företag och individ göra mer för att integrera och nyttja de fördelar av mångfald som idag finns i Sverige.